Otto Poulsen, Tornemark

Klik på et billede og diasshow starter automatisk fra dette billede.

                                        Tekst: Otto Poulsen & Svend Erik Pedersen, svp@svebo.dk

                                                               Foto / Copyright: Otto Poulsen.

Vognmandsforretningen blev startet 1943 af Jenny og Johs. Poulsen i Tornemark med en lillebil, som var den tids taxi i landdistrikterne. I 1947 blev den første lastbil en Bedford OLB indkøbt, og dermed startede et liv med lillebil og lastbiler i 40 år for Johs. Poulsen frem til 1983, som drev sin forretning ud fra strategien at tilbyde transport af alt, hvad der kunne køres på hjul.
At Otto Poulsen skulle blive vognmand, var ikke hans plan, som han sagde: ” Jeg skulle s…. ikke have noget med lastbiler at gøre”. Så da der skulle vælges uddannelse, blev til en læreplads hos Bagermester Henning Hansen i Tornemark i årene 1959 – 1963. Da uddannelsen i 1963 var gennemført kaldte Søværnet fra den 2.november 1963 frem til 1. juli 1965, men inden da blev det til et chaufførjob hos hans far i ét halvt år. Vel hjemme fra militæret trak lastbilerne, så job hjemme blev det til i de kommende 53 år i forskellige stillinger. I 1981 stifter faderen et I/S selskab med henblik på at gennemføre et generationsskifte, og i den forbindelse blev Otto Poulsen en del af dette I/S til sin fars død i 1983. Derefter overtog han og hans kone Else firmaet med 9 lastbiler, hvor det blev drevet i samme ånd som hans far.
Firmaet blev videreført i næsten 53 år med de nødvendige tilpasninger til de opgaver og krav, som udviklingen i erhvervet krævede til materiellet og administrationen. Firmaets opgaver var transport af landbrugets produkter, korn, kunstgødning, frø, roer m.m., samt asfalt, grus og sten. I 1973 blev et Uno-X depot etableret i eget regi med tankanlæg til salg af diesel, fyringsolie og smøreolie. Produkterne blev hentet ved Uno-X tankanlæg på Masnedø og senere fra Stigsnæs og Kalundborg. Kundekredsen blev på 700 i løbet af 26 år på Vestsjælland, i 1991 blev Uno-X solgt til Norsk Hydro, men frem til 1999 hed det stadig Uno-X hos Otto Poulsen. I årene 1999 – 2007 var der et samarbejde med Dansk Shell A/S, hvor tre biler i deres farver hvid / gul var i daglig drift. I 1976 blev der købt 12 containere, som senere kom op på 45 stk., dertil havde man 6 lastbiler med hejs, samme år fik man sit eget samtaleanlæg til bilerne, og de kunne nås på hele Vestsjælland og fra Osted til Stege, i 1990´erne overgik man til biltelefon og nogle år senere blev det til mobiltelefoner.
Kørselsopgaverne var mange, her kan nævnes: Lokale opgaver med grus og sten, roer, korn, frø, renovation, asfalt, kørsel for amt og kommune. Hver vinter fra 1967 til 2018 blev der kørt sneplov i Holsteinborg, Fuglebjerg og Næstved Kommuner, samt for Vestsjælland Amt med i alt 4 biler. Der blev i nogle år med 12 containere kørt rødkål og asier til Samodan i Nyk.F og til Beauwais i Svinninge. Der blev kørt frø for Hunsballe Frø i Slagelse med 5 biler og for DLF i Ringsted. Asfalt for Luxol, Næstved, og vejmaterialer for amt og kommune, fra 1982 – 1994 blev der med to biler foretaget renovation for Fuglebjerg kommune. For korn og foderstoffirmaer blev ammoniak leveret til landbruget. Frem til Gørlev Sukkerfabrik blev lukket i 1999 køres årligt 40000 t. affald til Nykøbing F. For Harboe blev der kørt korn og flyttet kalkuner fra den ene farm til en anden farm, for datterselskabet Danfrugt blev der fx kørt kirsebær i et samarbejde i årene 2003 – 2012. For DLG-korn og foderstoffer blev der dagligt kørt med 5 biler, ligesom man havde en foderbus i Superfos hvide / grønne farver. Den helt store transportopgave var hvert år, hvor sukkerroerne skulle leveres, det skete til Maribo, Nyk.F., Sakskøbing, Nakskov, Stege og Mern, hvor der var op til 30 indlejede vognmænd til dette job i månederne oktober til januar.
Far og søn har i årene 1947 til 2018 haft en række lastbiler af mærkerne: Bedford, Chevrolet, Fiat, Renault, Iveco, Mercedes-Benz, Scania og Volvo, med tilhørende 9 påhængsvogne, hvoraf 6 var til overførsel af containere. Dertil kommer én Ford traktor med Salta grab og én Salta læsser på egne hjul og en roerenser af mærket Thyregod. Med hensyn til firmaets størrelse mente Otto Poulsens kone Else at 10 biler måtte være nok, men som Otto sagde – ” Jeg fik da listet bil  nr. 11 biler ind.
Som årene gik, blev der også tænkt på, hvem af børnene som måske ville overtage firmaet, og Otto Poulsens søn Morten var lærer, men ville gerne prøve noget andet, og kom hjem i 2007 for at blive chauffør med henblik på at overtage firmaet over en årrække. Men sådan gik det ikke, fordi en episode i 2017 på Sydmotorvejen ved Piberhus rasteplads, hvor Politiet havde kontrol viste det sig, at lastbilen ved opmåling var 8 cm. for lang. Denne sag endte i retssag, op til ny køreprøve og bøde til far og søn. Dette bevirkede, at Morten Poulsen ikke kunne se sig selv som vognmand med de mange regler, som fandtes og ville ikke byde sin familie den fremtid, så han genoptog sit job som lærer igen. Herefter så Otto Poulsen sig om efter en køber af forretning, garage med fem porte og to boliger, resultatet blev at lastbiler med tilhørende materiel blev overtaget af firmaet Palmvang i 2018. I dag – 2023 – er garage og to huse stadig ejet af Otto Poulsen.     

       

Retur.